Van der Ende uit kritiek op niet gegeven rode kaart bij FC Groningen – Feyenoord

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende heeft scherpe kritiek geuit op de scheidsrechterlijke beslissingen tijdens de wedstrijd tussen FC Groningen en Feyenoord, die in 2-2 eindigde. Hij is vooral kritisch over de rol van VAR Rob Dieperink, die ervoor koos om scheidsrechter Danny Makkelie niet naar de zijlijn te sturen om een stevige overtreding van Thom van Bergen op Igor Paixão te beoordelen. Van Bergen kreeg slechts een gele kaart voor de actie, terwijl velen, waaronder journalist Willem Vissers, vonden dat het een rode kaart had moeten zijn vanwege de ernst van de overtreding.

Van der Ende beschouwt de overtreding als gevaarlijk en is van mening dat er een strenger oordeel had moeten worden geveld. “Dit soort tackles kunnen ernstig letsel veroorzaken en hadden een rode kaart moeten opleveren,” aldus de voormalig arbiter. De discussie over de toepassing van de VAR en de rol van de scheidsrechter tijdens wedstrijden wordt hiermee weer aangewakkerd.

Twijfels over de samenwerking tussen Makkelie en Dieperink

Van der Ende plaatst daarnaast vraagtekens bij de samenwerking tussen Makkelie en Dieperink, die zowel als scheidsrechter-coach als VAR met elkaar verbonden zijn. Hij suggereert dat deze relatie mogelijk van invloed kan zijn op de objectiviteit van de scheidsrechterlijke beslissingen. Dit is niet de eerste keer dat Van der Ende zijn zorgen uit over de onafhankelijkheid van de VAR en de scheidsrechters in het Nederlandse voetbal. Eerder kaartte hij een soortgelijk probleem aan in een andere Eredivisie-wedstrijd.

Deze situatie roept bredere vragen op over de onafhankelijkheid van de VAR en de scheidsrechters in de Eredivisie. “Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat er geen belangenverstrengeling is, en dat scheidsrechters altijd objectief kunnen oordelen,” benadrukt Van der Ende. Hij pleit ervoor dat de KNVB hier meer aandacht aan besteedt om de integriteit van het Nederlandse voetbal te waarborgen.

Laatste Nieuws

 

Disclaimer: Alle afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd en worden door vitessejeugd.nl uitsluitend ter informatie gebruikt.