NAC Breda

Oprichting van NAC (1912-1920)

NAC Breda werd opgericht op 19 september 1912 na een fusie tussen NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning). De fusie werd geïnitieerd om een sterker en competitief team te vormen in de regio Breda. De clubnaam, NAC, werd gevormd door het combineren van de afkortingen van de oorspronkelijke clubs: NOAD ADVENDO Combinatie.

Al snel begon NAC zich te onderscheiden als een van de prominente clubs in het zuidelijke deel van Nederland. Het team speelde in de beginjaren voornamelijk in regionale competities en ontwikkelde een sterke aanhang. De eerste thuisbasis van NAC was het Wilhelminapark in Breda, waar de club op 3 november 1912 haar eerste wedstrijd speelde tegen E.M.M. uit Vlissingen.

Eerste Succes: Landskampioen in 1921

In 1921 behaalde NAC een historisch hoogtepunt door het Nederlands kampioenschap te winnen. Dit was het resultaat van een sterke ploeg en een uitstekende teamgeest. In de kampioenscompetitie, waarin NAC moest spelen tegen kampioenen uit andere regio’s, zoals Ajax en Go Ahead, triomfeerde de club met klinkende resultaten. Het landskampioenschap van 1921 is nog steeds een van de hoogtepunten in de geschiedenis van de club.

Interbellum en Tweede Wereldoorlog (1920-1945)

In de jaren tussen de twee wereldoorlogen bleef NAC een belangrijke speler in het Nederlandse voetbal. Hoewel de club niet opnieuw de landstitel wist te behalen, bleef het presteren op het hoogste niveau in de regionale competities. Gedurende deze periode groeide de band tussen de club en de stad Breda, mede door de prominente rol van clubicoon Antoon “Rat” Verlegh, die niet alleen als speler maar ook als coach en bestuurslid een grote invloed had.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had NAC, zoals veel andere clubs, te maken met onderbrekingen in de competities. Desondanks bleef de club opereren, met in 1946 een van de hoogtepunten toen NAC het “Kampioenschap van het Zuiden” veroverde, na een beslissingswedstrijd tegen BVV.

De Jaren 50 en 60: Betaald Voetbal en Eerste Divisie

In 1954 werd betaald voetbal geïntroduceerd in Nederland. NAC speelde op 28 november van dat jaar haar eerste wedstrijd in het nieuwe tijdperk tegen Veendam en won met 4-1. Dit luidde een nieuw hoofdstuk in voor de club, die zich aanpaste aan de veranderende structuur van het Nederlandse voetbal.

In de jaren 60 kende NAC enkele wisselvallige periodes, waarbij het clubprestige te maken kreeg met degradaties en promoties. In 1965 degradeerde de club naar de Eerste Divisie, maar het duurde slechts één seizoen voordat NAC weer promoveerde naar de Eredivisie in 1966. Deze periode legde de basis voor een club die altijd zou blijven vechten om op het hoogste niveau te spelen.

Hoogtepunten in de Jaren 70: Avondje NAC en Europacup

De jaren 70 staan bekend als een gouden tijdperk voor de club. In 1973 won NAC de KNVB Beker na een verrassende overwinning op NEC met 2-0 in de finale, een prestatie die de club toegang gaf tot het Europacup II-toernooi. Hoewel NAC in de eerste ronde werd uitgeschakeld door FC Magdeburg, was de deelname aan een Europees toernooi een belangrijke mijlpaal voor de club.

Een ander iconisch moment in de clubgeschiedenis kwam in 1975, toen de term “Avondje NAC” werd geboren. Dit was het resultaat van de installatie van nieuwe lichtmasten in het stadion, waardoor avondwedstrijden een unieke sfeer kregen die legendarisch werd onder de supporters.

De Jaren 80: Financiële Problemen en Promoties

Hoewel NAC in de jaren 80 te maken kreeg met financiële problemen, bleef de club veerkrachtig. In 1983 degradeerde NAC naar de Eerste Divisie, maar slechts een jaar later, in 1984, promoveerde de club weer naar de Eredivisie. De promotie werd behaald dankzij een indrukwekkende eindsprint van de ploeg, met tien overwinningen in de laatste twaalf wedstrijden.

Een groot aandeel in deze promotie had de Engelse spits Bob Latchford, die in die tijd als een legendarische speler werd beschouwd bij NAC. Ondanks deze sportieve successen, was de club financieel instabiel en bleef het worstelen om structurele stabiliteit te bereiken.

De Jaren 90: Nieuwe Thuishaven en Europees Voetbal

In 1996 nam NAC afscheid van het oude stadion aan de Beatrixstraat en verhuisde naar het nieuwe Fujifilm Stadion, dat later werd omgedoopt tot het Rat Verlegh Stadion. Dit nieuwe stadion bood de club niet alleen moderne faciliteiten, maar zorgde ook voor een hernieuwde connectie met de supporters.

In deze periode beleefde NAC een aantal successen, waaronder deelname aan de UEFA Cup in 2003, waar de club werd uitgeschakeld door Newcastle United. Desondanks zorgden de Europese avonden voor een enorme boost in de populariteit van de club.

2000-2010: Terugkeer naar de Eredivisie en Europees Voetbal

Het seizoen 1999-2000 was cruciaal voor NAC. Na een degradatie in 1999, wist de club in 2000 kampioen te worden van de Eerste Divisie en keerde terug naar de Eredivisie. In 2008 beleefde NAC een van zijn meest opmerkelijke seizoenen ooit. De club eindigde op een derde plaats in de Eredivisie, de hoogste klassering in haar geschiedenis. Hoewel de play-offs voor Europees voetbal niet succesvol waren, bereikte NAC dat jaar de halve finale van het KNVB bekertoernooi.

In 2009 plaatste NAC zich voor de Europa League, maar werd uitgeschakeld door Villarreal in de vierde voorronde. Toch bleef de club gedurende deze jaren een stabiele factor in de Eredivisie.

2010-2020: Degradaties en Promoties

De jaren 2010 kenmerkten zich door een aantal op-en-neer bewegingen voor NAC. In 2015 degradeerde de club na 58 jaar onafgebroken Eredivisie-voetbal naar de Eerste Divisie. Ondanks de teleurstelling wist NAC in 2017 weer terug te keren naar de Eredivisie, nadat ze via de play-offs NEC Nijmegen versloegen met 4-1.

Het seizoen 2018-2019 was echter bijzonder zwaar, en NAC degradeerde opnieuw naar de Eerste Divisie. De club had het moeilijk om de weg omhoog terug te vinden, maar bleef vechten voor een terugkeer naar de Eredivisie.

2021-2024: Op Weg naar Stabiele Toekomst

In de meest recente jaren heeft NAC vooral gefocust op stabiliteit, zowel sportief als financieel. De club heeft geïnvesteerd in de jeugdopleiding en het verbeteren van de infrastructuur om op lange termijn een vaste waarde te worden in de Eredivisie. Hoewel promotie naar de Eredivisie in 2021 mislukte na verlies tegen NEC in de play-offs, blijft NAC een van de meest geliefde clubs in Nederland met een grote en loyale fanbase.

Frans van Seumeren, de investeerder en mecenas van de club, speelt een sleutelrol in de wederopbouw van NAC. Zijn betrokkenheid bij de club heeft gezorgd voor een sterke basis voor de toekomst.

De club werkt aan duurzame groei en blijft investeren in talentontwikkeling via het NAC Jeugdopleiding Programma. Dit initiatief richt zich op het opbouwen van een sterke kern van jonge spelers die de toekomst van de club kunnen verzekeren. Daarnaast blijft de club sterk verbonden met de stad Breda en haar supporters, die nog steeds een belangrijke rol spelen in de cultuur en identiteit van NAC Breda.

Veelgestelde Vragen

  1. Wat betekent NAC Breda?
    NAC Breda werd opgericht op 19 september 1912 na een fusie van twee clubs, NOAD en ADVENDO. De naam NAC staat voor Noad Advendo Combinatie, wat een afkorting is van de twee oorspronkelijke clubnamen.
  2. Hoeveel seizoenkaarten heeft de NAC?
    Voor het seizoen 2024-2025 heeft NAC Breda alle beschikbare 15.700 seizoenkaarten verkocht. Dit aantal werd opgehoogd van 15.500 vanwege de grote vraag naar kaarten.
  3. Wat kost een NAC seizoenkaart?
    De prijs voor een seizoenkaart bij NAC Breda varieert. De goedkoopste kaarten voor volwassenen kosten €199,80 (voor B-side en Vak G). De duurste kaarten, voor de hoofdtribune midden, kosten €350,58. Voor jongeren, senioren, en houders van een Bredapas zijn er kortingen beschikbaar.
  4. Wie is de grootste voetballer ooit?
    Volgens veel voetballiefhebbers wordt Lionel Messi gezien als de grootste voetballer aller tijden, ondanks dat hij nu aan het einde van zijn carrière staat.
  5. Hoeveel verdien je bij NAC Breda?
    Het gemiddelde salaris bij NAC Breda bedraagt ongeveer €37.656 per jaar. Dit komt neer op een maandsalaris van €3.138, een weekloon van €784, of €20,65 per uur.

 

Disclaimer: Alle afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd en worden door vitessejeugd.nl uitsluitend ter informatie gebruikt.