PEC Zwolle

Het logo van PEC Zwolle toont een schild met witte kruizen op een blauwe achtergrond, wat verwijst naar het wapen van de stad Zwolle.

PEC Zwolle is een Nederlandse voetbalclub die meer dan 110 jaar geschiedenis kent. Opgericht in 1910, heeft de club veel pieken en dalen meegemaakt, van glorieuze overwinningen tot moeilijke tijden van degradatie en financiële problemen. Vandaag de dag staat PEC Zwolle bekend als een club die altijd vecht voor succes, zowel op nationaal als internationaal niveau. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de club, hun prestaties, en de invloed die ze hebben gehad op het Nederlandse voetbal.

De Oprichting van PEC Zwolle: 1910

Op 12 juni 1910 werd PEC Zwolle opgericht door de fusie van de twee Zwolse clubs EDN (Ende Desespereert Nimmer) en PH (Prins Hendrik). Het doel was om gezamenlijk sterker te staan en succesvol te worden in de Tweede Klasse van de Nederlandse Voetbalbond (NVB). De eerste jaren speelde PEC vooral regionaal, maar in 1917 wisten ze hun eerste grote succes te boeken door kampioen te worden van de Tweede Klasse. Dit succes legde de basis voor de groeiende ambities van de club in de daaropvolgende decennia.

De Eerste Jaren in het Betaald Voetbal

PEC Zwolle speelde zijn eerste officiële wedstrijd in het betaald voetbal in het seizoen 1955/56. Dit was het resultaat van hun kampioenschap in de Tweede Klasse in het seizoen 1954/55. Hoewel de club in de beginjaren voornamelijk actief was in de lagere divisies, was hun promotie naar het betaald voetbal een belangrijke stap in de geschiedenis van PEC. In de jaren zestig en zeventig speelde de club voornamelijk in de Eerste Divisie, waar ze regelmatig om promotie streden naar de Eredivisie.

De Grote Doorbraak: 1970-1980

In de jaren zeventig begon PEC Zwolle zijn potentieel als serieuze voetbalclub te tonen. Een historisch moment volgde in 1978, toen PEC Zwolle kampioen werd van de Eerste Divisie en voor het eerst in hun geschiedenis promoveerde naar de Eredivisie, het hoogste niveau in Nederland. Onder leiding van de charismatische trainer Fritz Korbach vestigde de club zich als een sterke concurrent in de Eredivisie, ondanks hun relatief beperkte middelen.

In 1977 had de club al eens de KNVB bekerfinale bereikt, waarin ze tegenover FC Twente stonden. Hoewel PEC de wedstrijd met 3-0 verloor, was het bereiken van de finale een teken van hun groeiende status binnen het Nederlandse voetbal. Dit momentum werd voortgezet in de late jaren zeventig, en de club werd een stabiele kracht in de Eredivisie.

Financiële Problemen en PEC Zwolle ’82

In het begin van de jaren tachtig begon PEC Zwolle echter te kampen met ernstige financiële problemen. Deze problemen dreigden de club volledig te verlammen. Het was Marten Eibrink, een projectontwikkelaar, die uiteindelijk de redding bracht. Hij werd voorzitter van de club en werkte hard om PEC Zwolle financieel te stabiliseren. Om de nieuwe start te symboliseren, werd de clubnaam in 1982 veranderd in PEC Zwolle ’82.

Hoewel de club tijdelijk werd gered, bleef het sportieve succes uit. In het seizoen 1984/85 degradeerde PEC Zwolle ’82 uit de Eredivisie naar de Eerste Divisie. Ondanks deze tegenslag wisten ze een jaar later weer promotie af te dwingen, maar ze konden zich niet lang handhaven in de Eredivisie. In 1989 volgde opnieuw degradatie.

De Oprichting van FC Zwolle

Na het faillissement van PEC Zwolle ’82 in 1990 werd de club opnieuw opgericht als FC Zwolle. Onder leiding van nieuwe bestuurders en trainers zoals Paul Krabbe en Hennie Spijkerman streefde de club ernaar om opnieuw een stabiele kracht te worden in het betaald voetbal. In 2002 slaagde FC Zwolle erin om het kampioenschap van de Eerste Divisie te winnen en zo promotie naar de Eredivisie af te dwingen.

Het verblijf in de Eredivisie was echter van korte duur, en in 2004 degradeerde de club opnieuw naar de Eerste Divisie. Desondanks bleef FC Zwolle vechten om terug te keren naar het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal, en in 2012 werd dit doel opnieuw bereikt.

De Terugkeer naar PEC Zwolle

Op 1 juli 2012 besloot de club om terug te keren naar de naam PEC Zwolle, als eerbetoon aan hun rijke geschiedenis. Onder leiding van trainer Ron Jans beleefde de club een van de meest succesvolle periodes in hun bestaan. In het seizoen 2013/14 won PEC Zwolle voor het eerst de KNVB Beker door landskampioen Ajax met 5-1 te verslaan. Dit was een historische prestatie voor de club, die hen ook kwalificeerde voor de Johan Cruijff Schaal, welke ze eveneens wonnen door Ajax opnieuw te verslaan, dit keer met 1-0.

De overwinning in de KNVB Beker zorgde ervoor dat PEC Zwolle zich kwalificeerde voor Europees voetbal. Ze namen deel aan de Europa League in het seizoen 2014/15, waarin ze het moesten opnemen tegen het Tsjechische Sparta Praag. Hoewel PEC niet verder kwam dan de kwalificatiefase, was het spelen van Europees voetbal een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de club.

De Laatste Jaren: Tijden van Succes en Moeilijkheden

De jaren na hun bekerwinst zagen PEC Zwolle blijven strijden in de Eredivisie. Hoewel ze in 2015/16 niet opnieuw de KNVB Beker wisten te winnen, bereikten ze opnieuw de bekerfinale, waarin ze met 2-0 verloren van FC Groningen. PEC Zwolle wist zich ook te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal, maar slaagde er niet in om zich te kwalificeren.

In het seizoen 2021/22 kende de club een teleurstellend seizoen, waarin ze uiteindelijk degradeerden naar de Eerste Divisie na bijna tien jaar op het hoogste niveau te hebben gespeeld. Toch wist PEC Zwolle in het seizoen 2022/23 hun veerkracht te tonen door direct promotie terug naar de Eredivisie af te dwingen, nadat ze tweede eindigden in de Eerste Divisie. Ze zetten hun promotie kracht bij door een recordoverwinning te boeken van 13-0 tegen FC Den Bosch, een wedstrijd die de geschiedenisboeken inging.

Interessante Feiten Over PEC Zwolle

  • PEC Zwolle won de KNVB Beker in 2014 door Ajax met maar liefst 5-1 te verslaan, een van de grootste overwinningen in een bekerfinale.
  • PEC Zwolle is een van de weinige clubs in Nederland die zowel de KNVB Beker als de Johan Cruijff Schaal in hetzelfde jaar wist te winnen.
  • In 2023 keerde PEC Zwolle terug naar de Eredivisie met een recordoverwinning van 13-0 tegen FC Den Bosch, waarmee ze een evenaring van het Nederlandse record behaalden voor de grootste overwinning in het betaald voetbal.
  • Sepp van den Berg werd op 11 maart 2018 de jongste debutant in de clubgeschiedenis toen hij op 16-jarige leeftijd zijn eerste wedstrijd speelde voor PEC Zwolle.
  • PEC Zwolle is een van de weinige clubs in Nederland die meerdere keren zijn naam heeft veranderd, met onder andere de namen PEC, PEC Zwolle ’82, en FC Zwolle.

PEC Zwolle heeft een lange en gevarieerde geschiedenis vol met zowel hoogte- als dieptepunten. Van hun vroege successen in de Tweede Klasse tot hun recente promotie terug naar de Eredivisie, PEC Zwolle blijft een club met een veerkrachtige geest. Door hun bekerwinst in 2014 en deelname aan Europees voetbal, heeft de club zich een plek veroverd in het Nederlandse voetbalhistorie. Hoewel ze in het verleden hebben geworsteld met degradaties en financiële problemen, blijft PEC Zwolle strijden om hun plaats onder de beste clubs van Nederland.

Veelgestelde Vragen

  1. Hoe heette PEC Zwolle vroeger?
    PEC Zwolle begon oorspronkelijk in 1910 als de fusieclub PH-EDN-Combinatie, wat later werd afgekort tot PEC. Door de jaren heen heeft de club meerdere naamswijzigingen ondergaan, waaronder PEC Zwolle ’82 en FC Zwolle.
  2. Waar staat de naam PEC Zwolle voor?
    PEC Zwolle is een afkorting van de PH-EDN-Combinatie, die voortkwam uit de fusie van twee clubs: Prins Hendrik (PH) en Ende Desespereert Nimmer (EDN).
  3. Hoeveel mensen kunnen er in het PEC Zwolle-stadion?
    Het MAC³PARK stadion, de thuisbasis van PEC Zwolle, heeft een capaciteit van 14.000 toeschouwers.
  4. Hoe heet de mascotte van PEC Zwolle?
    De mascotte van PEC Zwolle is “Zwolfje,” een vriendelijke wolf die vaak bij wedstrijden en evenementen aanwezig is.
  5. Wie is de sponsor van PEC Zwolle?
    Vanaf het seizoen 2023/24 is Circus.nl Sport & Casino de hoofdsponsor van PEC Zwolle, ter vervanging van VDK Groep.

 

Disclaimer: Alle afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd en worden door vitessejeugd.nl uitsluitend ter informatie gebruikt.