Almere City FC

Het beeld toont het logo van Almere City Football Club op hun rode tenue, met een strak en cirkelvormig ontwerp. Het embleem benadrukt de naam van de club met vloeiende lijnen die de ambitie en de band met de stad Almere symboliseren.

Almere City FC: De Jongste Voetbalclub van Nederland

Almere City FC, de jongste betaald voetbalorganisatie van Nederland, begon zijn professionele voetbalavontuur in augustus 2005. Hoewel de officiële oprichting plaatsvond in 2001, reikt de geschiedenis van de club veel verder terug. De oorsprong van de club ligt in Amsterdam, waar de voorganger, ‘De Zwarte Schapen’, in de jaren ‘50 al furore maakte. In 1995 verhuisde de club naar Almere, wat het startschot was voor een nieuw hoofdstuk in de voetbalgeschiedenis van Flevoland.

De Transformatie van FC Omniworld

Bij de verhuizing naar Almere kwam de club onder de naam FC Omniworld te spelen. Onder leiding van voorzitter Richard Smith wilde de club hoog mikken en professionele voetbalambities waarmaken. De gemeente Almere stond achter deze visie en zag de oprichting van een Betaald Voetbal Organisatie als een belangrijke stap om topsport te stimuleren. In 2000 werd FC Omniworld officieel onderdeel van een breder sportproject, met de focus op deelname aan het betaald voetbal.

Hoewel de ambities groot waren, verliep het eerste jaar in Almere moeizaam. Het eerste elftal degradeerde direct uit de Hoofdklasse, maar herpakte zich een jaar later. In 1997 veranderde de club haar naam in Sporting Flevoland, wat symboliseerde dat het haar toekomst in Almere zag. Echter, met de nodige financiële obstakels, duurde het tot 2005 voordat de club daadwerkelijk voldeed aan de voorwaarden om betaald voetbal te spelen.

Het Moeizame Debuut in Betaald Voetbal

Op 12 augustus 2005 stond Almere in de schijnwerpers toen de club haar eerste wedstrijd in het betaald voetbal zou spelen. Helaas gooide een afgekeurde kunstgrasmat roet in het eten en werd de wedstrijd uitgesteld. Een week later, op 19 augustus 2005, maakte de club alsnog haar debuut tegen FC Eindhoven, hoewel de wedstrijd met 2-0 werd verloren. De eerste overwinning kwam een maand later, op 16 september 2005, met een 2-3 overwinning op Fortuna Sittard. Ondanks de moeizame start sloot de club haar eerste seizoen in het betaald voetbal af met 29 punten en eindigde als negentiende.

Van FC Omniworld naar Almere City FC

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de club kwam in 2010, toen de naam veranderde van FC Omniworld naar Almere City FC. Deze naamswijziging markeerde het einde van het Omniworld-project en symboliseerde de ambities van de club om zich te vestigen als de voornaamste voetbalclub van Almere. In 2011 stond de club echter voor een grote uitdaging, toen ze laatste eindigde in de Eerste Divisie. Door het faillissement van RBC Roosendaal kon Almere City FC toch in het betaald voetbal blijven.

Het Eerste Succes: De Periodetitel

Het tiende jaar in het betaald voetbal werd historisch voor Almere City FC. In het seizoen 2014/2015 won de club voor het eerst een periodetitel, wat een plek in de play-offs om promotie naar de Eredivisie opleverde. Hoewel promotie dat seizoen uitbleef, liet Almere City zich gelden door eredivisionist ADO Den Haag uit te schakelen in de KNVB-beker. Dit succes legde de basis voor verdere groei.

Dichtbij Promotie naar de Eredivisie

In het seizoen 2017/2018 stond Almere City FC opnieuw in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Na een indrukwekkende overwinning op Roda JC in de halve finale, moest de club het in de finale opnemen tegen De Graafschap. Almere City FC stond op het punt om te promoveren, maar verloor nipt met 2-1 in Doetinchem, waardoor promotie opnieuw een droom bleef.

Een Historisch 2022/2023 Seizoen

Het seizoen 2022/2023 markeerde een belangrijk keerpunt voor Almere City FC. Onder leiding van hoofdtrainer Alex Pastoor eindigde de club op een historische derde plaats in de Eerste Divisie en kwalificeerde zich opnieuw voor de play-offs. Na een spannende serie, met onder meer een zege op FC Eindhoven en een penaltyshootout tegen VVV-Venlo, bereikte de club de finale tegen FC Emmen. Almere City won de tweestrijd met 2-1 en promoveerde voor het eerst in haar geschiedenis naar de Eredivisie. Dit maakte Almere City de eerste club uit Flevoland die op het hoogste niveau van Nederland zou spelen.

Debuut in de Eredivisie

Het debuutseizoen in de Eredivisie begon moeilijk voor Almere City, met vier opeenvolgende nederlagen. Toch werd het eerste punt behaald in een gelijkspel tegen Excelsior, en op 30 september 2023 behaalde de club haar eerste overwinning met een 2-0 zege op FC Utrecht. Almere City wist zich uiteindelijk veilig te stellen voor nog een seizoen in de Eredivisie en eindigde op een respectabele dertiende plaats.

Clubcultuur en Identiteit

Almere City FC staat bekend om haar opvallende volledig rode thuistenue, terwijl het uittenue vaak blauwtinten bevat. Een bijzonder moment kwam in 2022 toen de club een speciaal tenue onthulde ter ere van oud-speler Jergé Hoefdraad, die tragisch om het leven kwam in 2021. Het logo van de club werd in 2011 aangepast en toont nu een kiekendief, het symbool van de provincie Flevoland.

De Mascotte en De Toekomst

Sinds 2018 is Ally de Aap de mascotte van Almere City FC, een speelse verwijzing naar de stad Almere. De club blijft groeien en haar positie in de Eredivisie verstevigen onder de nieuwe coach Hedwiges Maduro, die eerder als assistent werkte bij de club. Almere City FC blijft met ambitieuze plannen werken aan een succesvolle toekomst in het Nederlandse topvoetbal.

Veelgestelde Vragen

  1. Hoe oud is Almere City?
    Almere City FC werd opgericht in 2001 en speelt sinds 2005 in het betaald voetbal, hoewel de oorsprong van de club teruggaat tot de jaren ’50 in Amsterdam.
  2. Hoe vaak werd Almere City landskampioen?
    Almere City FC heeft nog nooit een landstitel gewonnen, maar het team heeft vier periodetitels veroverd, waaronder in het seizoen 2022-2023.
  3. Hoeveel supporters heeft Almere City?
    Het stadion van Almere City FC, het Yanmar Stadion, biedt plaats aan 4.501 supporters.
  4. Wat verdienen spelers bij Almere City?
    Spelerssalarissen variëren, waarbij sommige spelers zoals Théo Barbet €240.000 per jaar verdienen, terwijl anderen €150.000 of meer ontvangen.
  5. Wie is de huidige trainer van Almere City?
    Hedwiges Maduro is sinds het seizoen 2024/25 de hoofdtrainer van Almere City FC, na de opvolging van Alex Pastoor.

 

Disclaimer: Alle afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd en worden door vitessejeugd.nl uitsluitend ter informatie gebruikt.