Ueda deelt de topscorerstitel met Son: het grote contrast voor de Feyenoord-spits

Ayase Ueda (25) schittert in Japan als de grote ster en is tijdens de Aziatische WK-kwalificatie met acht doelpunten gedeeld topscorer, samen met onder anderen Heung-Min Son van Tottenham Hotspur. Terwijl de doelpunten voor Feyenoord uitblijven, is Ueda in eigen land de onbetwiste leider van zijn nationale team.

Acht minuten voor rust kreeg Ueda de kans om vanaf de strafschopstip te scoren na een handsbal van Bahrein. Hij schoot de penalty overtuigend binnen, ondanks dat hij werd gehinderd door laserpennen die op hem gericht waren. ‘Ik was volledig gefocust op de strafschop en had niet eens door dat ze dat deden’, zei Ueda later. Kort na rust breidde de 28-voudig international de voorsprong verder uit door in een vol strafschopgebied de bal in de verre hoek te schieten. Met een assist bij nog twee treffers droeg hij direct bij aan drie van de vijf doelpunten van Japan.

Ueda werd terecht uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd en, net als Maarten Paes voor Indonesië, kreeg hij een plek in het team van de week van de Aziatische WK-kwalificatie. De assist die Ueda gaf, waarbij hij de bal met een verdediger in zijn rug perfect meegeeft, is een techniek die hij bij Feyenoord heeft verfijnd. ‘Dat is iets wat we vaak oefenden: de bal bij ons houden terwijl de verdediger in onze rug zit en vervolgens de bal doorspelen naar een teamgenoot’, aldus Ueda.

Toch zag de Japanner nog ruimte voor verbetering in het nationale team, vooral op het gebied van het benutten van de vleugels. ‘We zijn erg gevaarlijk in het centrum, maar we moeten meer aandacht besteden aan het moment van de voorzetten vanaf de flanken. Dat is iets waar we meer op moeten trainen,’ aldus Ueda.

Japan speelde in een 3-4-2-1-opstelling, een formatie die pas sinds de laatste drie wedstrijden wordt gehanteerd. Bondscoach Hajime Moriyasu gaf aan: ‘We bouwen verder op deze formatie. We hadden een uitdagendere wedstrijd verwacht, maar zijn uiteraard blij met deze ruime overwinning.’

Met twaalf doelpunten, zes gescoorde goals en twee clean sheets na twee speeldagen staat Japan er uitstekend voor in hun kwalificatiegroep. Ueda staat met acht doelpunten aan de top van de topscorerslijst van de Aziatische kwalificaties, samen met Son en Almoez Ali uit Qatar. Het contrast met zijn prestaties bij Feyenoord is echter groot: dit seizoen heeft Ueda nog niet gescoord en in 41 officiële wedstrijden vond hij slechts vijf keer het net.

Laatste Nieuws

 

Disclaimer: Alle afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd en worden door vitessejeugd.nl uitsluitend ter informatie gebruikt.