Ajax

Het logo van AFC Ajax met een gestileerde afbeelding van de Griekse held Ajax in profiel, omcirkeld door rode lijnen en de tekst "AJAX AMSTERDAM".

Ajax: Het Onbetwiste Icoon van het Nederlandse Voetbal

Ajax, opgericht in 1900 en gevestigd in Amsterdam, is zonder twijfel een van de grootste en meest succesvolle voetbalclubs van Nederland. De bijnaam van de club is De Godenzonen, en hun thuiswedstrijden worden gespeeld in de legendarische Johan Cruijff ArenA, een stadion dat plaats biedt aan meer dan 55.000 toeschouwers. Ajax heeft een rijke geschiedenis van nationaal en internationaal succes, wat de club tot de meest succesvolle in de Nederlandse voetbalgeschiedenis maakt.

Ajax werd opgericht in 1900

Ajax werd opgericht op 18 maart 1900 als de Amsterdamsche Football Club (AFC) Ajax. Het begin van de club kwam echter al eerder, in 1894, toen een groep vrienden een club onder de naam Union oprichtte, die later werd omgedoopt tot Footh-Ball Club Ajax. De naam Ajax is geïnspireerd op de Griekse held Ajax uit de mythologie. De club beleefde echter geen blijvend succes, en in 1896 werd het team opgeheven door de strenge regels van de Amsterdamse voetbalbond. Pas op 18 maart 1900 werd Ajax in Café Oost-Indië opnieuw opgericht onder leiding van Floris Stempel, die de eerste voorzitter van de club werd.

Het Eerste Succes van Ajax

Na de oprichting sloot Ajax zich aan bij de Amsterdamsche Voetbalbond (AVB) en begon zijn opmars in het Nederlandse voetbal. In 1911 maakte de club de sprong naar de Eerste Klasse, maar na drie seizoenen degradeerde Ajax naar het tweede niveau. In 1917 keerde de club terug naar de hoogste divisie en degradeerde sindsdien nooit meer. Het seizoen 1917-1918 was bijzonder succesvol voor Ajax: de club kroonde zich meteen tot zowel afdelingskampioen als landskampioen.

Ajax in de Jaren na de Eerste Wereldoorlog

Na de Eerste Wereldoorlog bleef Ajax bijzonder succesvol in het Nederlandse voetbal. Voor de invoering van het betaald voetbal in 1954 werd Ajax zeventien keer afdelingskampioen en zeven keer landskampioen. In die tijd werd ook de grootste overwinning uit de clubgeschiedenis behaald, een 17-0 overwinning tegen VUC op 11 januari 1931. Deze jaren markeerden het begin van Ajax’ dominantie in het Nederlandse voetbal.

De Hongerwinter en Het Oorlogsverleden van Ajax

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het voetbal in Nederland aanvankelijk gewoon door, maar het seizoen 1944-1945 werd vroegtijdig beëindigd vanwege de hongerwinter. In deze moeilijke tijd hielp Ajax zijn jeugdspelers door hen naar sc Heerenveen te sturen. In 2021 eerde Ajax sc Heerenveen met een speciale plaquette voor hun steun tijdens de oorlogsjaren.

Het Begin van Het Michels en Cruijff Tijdperk

Na de oorlog debuteerde Rinus Michels als speler voor Ajax, en hij zou later als coach de architect worden van Totaalvoetbal, de speelstijl die de club in de jaren ’70 wereldberoemd maakte. Michels keerde in 1965 terug naar Ajax als hoofdtrainer en bouwde een team rondom Johan Cruijff, die in 1964 zijn debuut had gemaakt. Onder leiding van Michels won Ajax drie opeenvolgende landstitels tussen 1966 en 1968, en in de jaren ’70 veroverde de club drie opeenvolgende Europacup I-titels.

Ajax Kroont zich tot Eerste Eredivisie Kampioen

In 1956 werd de Eredivisie ingevoerd als de hoogste divisie in het Nederlandse voetbal. Ajax won meteen de eerste Eredivisie-titel, met sterspeler Sjaak Swart als een van de belangrijkste figuren. Swart, ook wel bekend als Mister Ajax, groeide uit tot een legende met 603 officiële wedstrijden en 227 doelpunten op zijn naam.

Het Vertrek van Cruijff en De Moeilijke Jaren

In 1973 vertrok Johan Cruijff naar FC Barcelona voor een recordbedrag van zes miljoen gulden. Dit leidde tot een sportieve terugval voor Ajax, dat in de daaropvolgende jaren moeite had om op hetzelfde niveau te blijven presteren. In 1974 verliet ook Johan Neeskens de club om zich bij Cruijff in Barcelona aan te sluiten. Ondanks deze tegenvallende periode slaagde Ajax er in 1977 in om opnieuw kampioen van Nederland te worden, mede dankzij Ruud Geels, een van de topscorers van dat decennium.

De Wederopbouw in de Jaren ’80

De jaren ’80 markeerden een periode van wederopbouw voor Ajax, met spelers zoals Marco van Basten, Frank Rijkaard, en Ronald Koeman die zich ontpopten tot sterren. Ajax won vier landstitels in deze periode en veroverde in 1987 de Europacup II door Lokomotive Leipzig te verslaan. Een jaar later verloor Ajax de finale van de Europacup II tegen KV Mechelen, maar de club bleef succesvol op zowel nationaal als internationaal niveau.

Het Tijdperk van Louis van Gaal en De Champions League Triomf

In de jaren ’90 beleefde Ajax een nieuw gouden tijdperk onder leiding van Louis van Gaal. De club won drie opeenvolgende landstitels tussen 1994 en 1996, maar het hoogtepunt was de overwinning in de Champions League in 1995. Ajax versloeg AC Milan in de finale met 1-0, dankzij een doelpunt van Patrick Kluivert, en bevestigde zijn status als een van de beste clubs ter wereld.

Het Bosman-Arrest en Het Uiteenvallen van Het Team

Na de Champions League-winst in 1995 zorgde het Bosman-arrest ervoor dat spelers meer vrijheid kregen om hun clubs te verlaten. Veel van Ajax’ sterren, waaronder Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, en de gebroeders Frank en Ronald de Boer, vertrokken naar grote Europese clubs. Dit leidde tot een periode van wisselende successen voor Ajax, maar de club wist ondanks alles zijn nationale dominantie te behouden.

De Verhuizing naar De Johan Cruijff ArenA

In 1996 verhuisde Ajax naar de nieuwe Amsterdam ArenA, die in 2017 werd hernoemd naar de Johan Cruijff ArenA ter ere van de legendarische speler. Dit stadion is een van de grootste en modernste in Nederland, met een capaciteit van 55.865 zitplaatsen voor voetbalwedstrijden en meer dan 70.000 voor concerten. Het is een symbool van de evolutie en de modernisering van de club.

Het Moderne Tijdperk onder Erik ten Hag

In 2018 keerde Ajax terug naar de Europese top onder leiding van Erik ten Hag. De club behaalde dat seizoen de halve finale van de Champions League, met overwinningen op Real Madrid en Juventus, voordat ze werden uitgeschakeld door Tottenham Hotspur. Dit markeerde het begin van een nieuwe opmars voor Ajax, dat zowel nationaal als internationaal weer aanspraak maakte op grote prijzen.

Interessante Feiten over Ajax:

  1. Drie Europacup I-titels op rij: Ajax is de eerste club die erin slaagde om drie keer achter elkaar de Europacup I te winnen, in 1971, 1972, en 1973.
  2. Oorspronkelijke naam van de club: Ajax werd oorspronkelijk opgericht onder de naam Footh-Ball Club Ajax, vernoemd naar de Griekse mythologische held.

Veelgestelde Vragen

Hoe heette Ajax eerst?
Ajax heette oorspronkelijk Footh-Ball Club Ajax, opgericht in 1893 door drie vrienden: Han Dade, Carl Bruno Reeser en Floris Stempel.

Waarom noemt Ajax Ajax?
De naam Ajax is afgeleid van de Griekse mythologische held Ajax, die een belangrijke rol speelde in de verhalen rond de Trojaanse Oorlog.

Wie is de eigenaar van Ajax?
73% van de aandelen van Ajax zijn in handen van de Vereniging AFC Ajax, terwijl kleinere aandelen in bezit zijn van NN Group (5,3%) en de familie van Adri Strating (8,9%).

Hoe vaak is Ajax kampioen geweest?
Ajax werd 36 keer landskampioen. De eerste keer in 1918 en de laatste keer in 2022.

Waar staat Ajax om bekend?
Ajax staat bekend als een van de grootste en meest succesvolle clubs ter wereld, met 36 landskampioenschappen, 18 Nationale Bekers, en 4 Europacup I/UEFA Champions League overwinningen.

 

Disclaimer: Alle afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd en worden door vitessejeugd.nl uitsluitend ter informatie gebruikt.